Pagina's

zaterdag 24 juli 2010

Bonjour, bienvenue a Ottawa!

Eh, volgens mij zijn we in Ottawa, ja dat is even wennen, omschakelen naar mijn Frans...
In onze nieuwe huurbak zijn we donderdagmiddag naar Ottawa gereden. Aangezien het in het Noorden iets kouder is hebben we heerlijk gebruik kunnen maken van de luxe van deze auto.
Automatische starter, dus vanuit de hotelkamer de motor vast starten, bovendien zijn dan ook de stoelen vast warm want er zit namelijk stoelverwarming in (de leren stoelen van) deze bolide. Gelukkig zit er ook ESP (geloof ik antislip) in, zodat Jasja zich af en toe kan uit leven achter het stuur ;-)!
Maar genoeg over de auto, we gingen tenslotte naar Ottawa. Omdat we tegen 12u aankwamen zijn we gelijk gaan slapen, om vrijdag vroeg op te gaan en de stad te verkennen. Eerst zijn we langs Parliament Hill geweest. Alwaar we vast kaartjes hadden gehaald voor de rondleiding van die middag. Daarna zijn we via de rivier die door Ottawa loopt verder gegaan. Zo zijn we onder andere langs Canal Rideau (loopt tot aan Kingston!) Amerikaanse, Arabische ambassades en Green Island gelopen, maar ook langs het erg beveiligde huis van de prime minister van Canada, Stephan Harper (die kende we natuurlijk nog van de G20 in Toronto). Daar tegenover was Rideau Hall, waar de gouvernor van Canada werkt. Wij kwamen er namelijk achter dat zij (Michaelle Jean) de representative is van Canada’s head of state, which happens to be Queen Elizabeth (inderdaad dezelfde als Engeland!). Weer wat geleerd! Waar zo’n summer school toch al niet goed voor is!
Leuk is dat alle tour guides hier het niet zomaar over Stephan Harper of Michaelle Jean (met perfect Frans en Engels door elkaar natuurlijk) hebben, maar over the Right, Honourable mister Stephan Harper.
Toen we bij Rideau Hall aankwamen was er toevallig net de wisseling van de wacht (net als in Engeland natuurlijk). Dit was erg leuk om naar te kijken (zie het filmpje).
Ook in Rideau Hall hebben we een rondleiding gehad. Wat een vervelende baan heeft die Michaelle Jean toch, een beetje door Canada reizen om de mening van de bevolking te leren kennen, maar daar blijft het niet bij. Ze heeft ook buitenlandse verplichtingen, zo bleek toen we later of the ByWard Market liepen. Daar hing het namelijk vol met foto’s van haar en Barack Obama die koekjes kochten... De guide wist ons ook nog te vertellen dat ze onlangs naar China en Afrika was geweest. Ja, we hadden medelijden met haar...! Ze kwam trouwens wel over als een hele enthousiaste, spontane vrouw!
Na de ByWard Market zijn we weer naar Parliament Hall geweest en daar hebben we een rondleiding gehad door het prachtige gebouw (zie foto’s en filmpjes). Hier mochten we de Senaat en House bekijken, wat in het Capitool in Washington helaas niet kon. Sowieso was het een heel open gebouw, maar ook super mooi! Van buiten en binnen. Met veel boogwerk en marmere vloeren, heel statig!
Hierna zijn we naar een groot stadion (voetbal, zucht mag ik alweer?!!) geweest en daarna nog even wat winkels bekeken, waar we tevens wat gegeten hebben.
Toen we terug kwamen zijn we snel naar de Parliament Hill teruggelopen, daar zou een show zijn die niet mochten missen. Zonder verwachtingen gingen we daarheen, maar wat was het mooi. Over de vollegrootte van het Parlement (en dat is groot) was een lichtshow die de rijke geschiedenis van Canada weergaf! Zeer indrukwekkend, niet alleen het verhaal maar ook de techniek waar ze dit mee doen! Daar mogen ze in Nederland (lichtshow P60??!) nog wel eens goed naar kijken!!
Vanochtend een ontbijtje gehaald bij Starbucks en daarna de auto in gegaan naar Quebec, waar we net zijn aangekomen. Nu eens kijken wat deze stad ons allemaal weer te bieden heeft !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten